Tento recept jsem převzal od Harishe Johariho, zjednodušil ho a upravil podle svých potřeb. Použité koření si upravte podle sebe, někomu například chutná víc náš kmín než římský.
Přísady
1 lilek
2 cibule
4 rajčata
1 salátová okurka
1 lžička římského kmínu
1 lžíce kari koření
1 lžíce garam masaly nebo tandoori masaly (pálivější)
1 batát nebo 2 větší brambory
2 lžíce másla
sůl
Doba přípravy
60 minut pečení lilku + 40 minut vaření
Počet strávníků
5
Postup
- Rozpal troubu na maximum (250°).
- Z lilku odřízni stopku a propíchejte ho na několika místech vidličkou. Pak ho zabal do alobalu a dej na 1 hodinu péct do trouby.
- Mezitím cibuli nakrájej na hrubo a rajčata na kostičky.
- Okurku i se slupkou nastrouhej nahrubo a batáty oloupej a nakrájej na kostky.
- Upečený lilek rozbal z alobalu, oloupej z něj slupku a vyhoď ji. Vidličkou pak jeho dužinu rozmačkej na kaši.
- V pánvi WOK nebo hrnci rozpal máslo, přidej cibuli a římský kmín.
- Až cibule zesklovatí, stáhni výkon na polovinu a přidej kaši z lilku, rajčata a podlij trochou vody. 5 minut podus.
- Přidej batáty a okurku, osol podle potřeby, případně znovu podlij vodou, aby batáty byly ponořené. Dus asi 15 minut dokud nejsou batáty měkké, občas zamíchej.
- Dochuť kořením a nech na mírném ohni 5 minut spojit chutě.
Podávej samotné nebo s rýží.
Tip
- Chuť omáčky můžeš zjemnit přidáním trochy kokosového mléka nebo smetany ke šlehání.
- Ostrá chilli paprička dodá pokrmu správný říz :-)
- Směs není třeba zahušťovat, sacharidy z rozvařených batátů by jako zahušťovadlo měly stačit.
- Pokud se rozhodnete vynechat batáty a servírovat pokrm s rýží, můžete podušenou směs rozmixovat a vyhnete se zahušťování